Naisten 1-sarjajoukkueen kauden yhteenveto

21.3.2014

NAISTEN 1-SARJASSA HAASTAVA KAUSI

Ylöjärven Ryhdin naisten 1-sarjajoukkue lähti kauteen 2013-2014 mielenkiintoisista ja haastavista asetelmista. Edellisen kauden joukkueesta iso osa pääsi urallaan eteenpäin ja peräti viisi pelaajaa siirtyi Mestaruusliigatason organisaatioihin. Kaksi LP Kangasalle ja kolme Kuortaneelle tyttöjen valtakunnalliseen valmennuskeskukseen. Muutama lopetti tai siirtyi opiskelujen perässä muualle. Lähes koko joukkue siis vaihtui. Valmentajat ja joukkueenjohto onneksi säilyivät ennallaan ja tutulta pohjalta oli hyvä lähteä rakentamaan uutta joukkuetta ja kautta.

Joukkueen runko oli melko pian jo valmis, mutta uusien pelaajien saaminen paikkakuntamme lentopallon lippulaivaan osoittautui haasteelliseksi. Urheilutalon remontista johtuneet vaatimattomat salitilat, vaihtuvat harjoituspaikat sekä nuorille urheilijan aluille erittäin myöhäiset salivuorot olivat suurimpia esteitä pelaajien Ryhtiin ja Ylöjärvelle saamiseksi. Lisäksi kun Ylöjärveltä ei löytynyt 1-sarjan kriteereitä täyttävää salia, niin kotipelimme piti pelata Tampereella Kaukajärvellä. Hienoa oli, että Tampereen kaupunki tuli apuun sekä inhimilliseen aikaan päättyvien kesävuorojen antajana että pelipaikan mahdollistajana. Tästä iso kiitos Tampereen suuntaan. Toki haasteet salien osalta olivat tiedossa ja Ylöjärvellä tehtiin eteemme se, mikä voitiin. Onneksi sentään muutama rohkea pelaaja uskalsi meille tulla ja joukkue saatiin kasaan.

Joukkueemme perusrungon muodostivat seuraavat kymmenen pelaajaa. Passareina olivat OrPo:n liigajoukkueesta tullut Outi Munnukka ja oma kasvattimme C-juniori Emmi Jalonen. Keskipelaajatrion muodostivat paluumuuttaja Mona Mäkkylä, KaLe:sta tullut nuorten maajoukkuepelaaja Daniela Öhman ja edelliskauden joukkueessa ollut Anni Meriläinen. Laitapelaajat olivat oma kasvatti Tiia Virta, perusryhtiläinen Katri Markkanen, 2-sarajoukkueestamme nostettu Mari Kivi, Pohjanmaalta tullut Hanna Hietikko ja Islannin vaihtovuoden jälkeen lentiksestä uudelleen innostunut entinen nuorten maajoukkuepelaaja Marika Mäkinen. Kauden tavoitteeksi asetimme pääsyn ylempään jatkosarjaan ja sitä kautta liigakarsintapeleihin.

Kesän harjoittelimme hyvin välillä salissa ja ulkona. Voimaharjoittelun teimme Työväentalon historian havinaa huokuvissa tiloissa. Farmisopimus tehtiin LP Kangasalan kanssa kahden edellisvuoden tapaan ja pelaajarintamalla käytiin useita muita neuvotteluja.

Kausi alkoi pelien osalta hyvin. Saimme heti alkuun kaksi voittoa ennalta meitä hieman heikommiksi arvelemistamme joukkueista ja taisteluvoiton Raision Urheilijoiden taitavasta joukkueesta. Runkosarjassa emme kuitenkaan aivan pystyneet pitämään riittävää tasaisiuutta yllä, joten tulokseksi tuli jäädä pelaamaan alempaan jatkosarjaan kevätkaudeksi.

Alemman jatkosarjan osalta kohtalokkaaksi peliksi liigakarsintoihin pääsemisen kannalta osoittautui ensimmäinen kotiottelu Kausalaa vastaan. Siinä hävisimme pelin 3-2 johdettuamme sitä jo 2-1 ja voitettuamme kolmannen erän lukemin 25-7. Loppujen lopuksi liigakarsintoihin pääsi lohkostamme kaksi parasta, kun Kuortaneen joukkue lopetti pelinsä ylempään jatkosarjaan toisessa lohkossa. Juuri Kausala meidän olisi liigakarsintoihin päästäksemme pitänyt pystyä voittamaan kahdesti. Alemman jatkosarja lohkostamme liigakarsintaan pääsivät Raision Urheilijat ja Kausalan Yritys. Tosin Kausala ei karsintamahdollisuuttaan jostakin syystä käyttänytkään ja liigakarsintoihin meni toisen lohkon Laihian Luja. Me sen sijaan säilyimme sarjassa ilman karsintoja, mikä oli minimitavoitteemme.

Kauden aikana joukkueessamme kokoonpanossa kävi kaiken kaikkiaan 21 pelaajaa. Kaikki neljä LP Kangasalan liigapelaajaa, eli Liisa Hurskainen, Oona Yli-Pekkala, Jasmine Tavanainen ja Hanna Salomäki pelasivat joukkueessamme ainakin yhden ottelun. Kauden alkuvaiheessa saimme pysyvämpään rinkiimme myös OrPo:n liigaryhmään kuuluva, mutta siellä vain vähän peliaikaa saaneen Eevi Ylä-Vitelin. Kevätkauden ensimmäisessä ottelussa meillä pelasi LeKi:stä kehityspelaajastatuksella libero Oona Janatuinen, joka harmittavasti loukkaantui tässä pelissä, eikä enää loppukaudesta voinut pelata. Kevätkaudeksi teimme farmisopimuksen KaLe:n kanssa ja sieltä peleissämme 1-sarjakokemusta hakivat nuoret pelaajat Emma Mutka, Emilia Kuuppo sekä Mila Viljanen. Omista 2-sarjapelaajistamme Paula Vihanto sekä Eija Tiura olivat myös kokoonpanoissa mukana kauden aikana. Näistä muista pelaajista Eevi Ylä-Viteli oli mukanamme lähes jokaisessa ottelussamme kehityspelaajasopimuksen tekemisen jälkeen ja oli hyvä apu meille moneen otteeseen. Näin myös Eevi kovasti sai tarvitsemaansa peliaikaa. Tämä tulee varmasti antamaan palkintonsa jatkossa ennemmin tai myöhemmin. Samaa toki voi sanoa kaikista meillä peliaikaa tai kovempien pelien kokemusta hakeneiden osalta. Yhteistyö eri seurojen ja valmentajien kesken toimi erinomaisesti. Tehtävämme Tampereen seutukunnassa olla nuoria kehittävä joukkue toimi tälläkin kaudella erittäin hyvin.

Itse haluan sanoa ison kiitoksen ja hatunnoston tällä haastavalla kaudella joukkueessamme pelanneille pelaajille ja erityisesti runkoryhmällemme. Kausi ei ollut helppo. Pelaajien vaihtuvuus oli suurta ottelusta toiseen ja useasti jouduimme pelaamaan sellaisella kokoonpanolla, joka oli harjoitellut kyllä hyvin, mutta aika vähän yhdessä. Omissa harjoituksissamme oli välillä aika vähän pelaajia. Olosuhteet olivat haastavat, vaihtelivat viikon sisällä useasti ja treeniajat eivät nekään siitä parhaasta päästä. Silti yritys pelistä ja harjoituksesta toiseen oli hyvää. Turhautumista ei ainakaan näytetty ja se on henkisen vahvuuden merkki se. Näitä taustoja vasten ajateltuna sarjapaikan säilyttäminen ilman karsintoja oli hyvä suoritus.

Vaikka koko joukkue ansaitsee erityiskiitoksen tästä kaudesta, niin silti haluan nostaa esiin muutaman yksilön. Outi Munnukka kantoi kapteenin roolin hienosti. Daniela Öhman kehittyi kauden aikana isoin harppauksin ja pelasi ensimmäiset liigaottelunsakin ensin LP Kangasalla ja sitten Kuortaneella. Daniela on vahvoilla valittaessa Suomen joukkuetta ensi elokuun 16.-26. päivä Tampereella ja Tartossa pelattaviin U19 tyttöjen EM-kisoihin. Emmi Jalonen kehittyi hyvin, vaikka peliaikaa ei 1-sarjassa paljoa tullutkaan. Sen sijaan Emmi kantoi passivastuuta hyvin 2-sarjassa sekä C- ja B-tytöissä. B-junnu Tiia Virta pelasi ensimmäisen kokonaisen 1-sarjakautensa kantaen vastuuta hyvin nuoresta iästään huolimatta. Kokenut seuraikoni Katri Markkanen pelasi ja harjoitteli tunnollisesti muita kannustaen aina sillä pelipaikalla, mihin hänet kulloinkin laitoin. Katri kantoi liberovastuuta suurimman osan kaudesta. Mona Mäkkylä paransi koko ajan ja oli joukkueelle tärkeä pelaaja niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Haluankin tässä kiittää kaikkia niitä tahoja ja teitä, jotka teitte tämän kauden mahdolliseksi. Iso kiitos apuvalmentajalleni Mustajärven Jarille, jonka kanssa yhteistyö valmennuksessa on sujunut koko ajan erinomaisesti, Rinteen Irenelle, joka järjesteli monia asioita kauden aikana, jotta me valmentajat ja pelaajat voimme keskittyä siihen olennaiseen, eli harjoitteluun ja pelaamiseen. Kiitos myös tukijoillemme, teidän avullanne kaikki tämä oli mahdollista. Kiitos kaikille huoltajina joukkueessamme mukana olleille, kentän pystyttäjille, pallotytöille ja –pojille, kahvion pitäjille, ottelutapahtumien kirjureille, kuuluttajille bussikuskeillemme jne… Kauden läpiviemiseksi tarvitsemme usean ihmisen työpanoksen ja paljon talkootyötä. Iso kiitos siitä.

Tulevan kauden suunnittelu on jo aloitettu ja ensi kaudella pääsemme taas takaisin remontoituun, uuteen, komeaan ja tilavaan Ylöjärven Urheilutaloon pelaamaan ja harjoitteleman. Ensi kaudella tulette näkemään viihdyttävää ja nopeaa peliä pelaavan, hyvin puolustavan, nälkäisen ja loppuun asti taistelevan Ryhdin naisjoukkueen. Toivotamme kaikki katsojat, uudet ja vanhat, tervetulleiksi seuraamaan ensi kauden ottelujamme Ylöjärven Urheilutalolle.  

T. Heikki Kosonen, pelaajistaan ja seurastaan ylpeä naisten 1-sarjajoukkueen valmentaja