Kosonen Ryhdin juniorivalmennuspäälliköksi Opetusministeriön tukemana

21.8.2014

Juniorivalmennuspäällikkö Heikki Kosonen ja Lentopallojaoston puheenjohtaja Johanna Honkanen sopimuksen allekirjoituksen jälkeen

Tänään allekirjoitetulla sopimuksella Ylöjärven Ryhti ja ammattivalmentaja ja liikunnanopettaja LitM Heikki Kosonen ovat sopineet juniorivalmennuspäällikön tehtävästä. Kosonen aloittaa tehtävässä heti. Kososen toinen pesti seuralle on edelleen myös Lentopallon N1-sarjajoukkueen päävalmentajana.

Valmistelutyötä on tehty jo puolitoista vuotta. Opetusministeriön myöntämä seuratuki auttoi seuraa siinä, että tahtävästä voitiin muodostaa mahdollisimman laaja. Jokatapauksessa olisimme juniorivalmennuspäällikön pestanneet. Joskin ilman seuratukea hieman pienemmällä skoupilla. Osallistumismaksuihin ei tehdyllä sopimuksella ole vaikutusta vaan ne pidetään kohtuuraameissa.

Kosonen valittiin tehtävään paitsi huippulajiosaamisen, mutta myös siviiliosaamisen, liikunnan opettajan pätevyydellä. Vaikka kysymys on lentopallopelistä on kaikessa toiminnassa läsnä myös kasvatuksellinen näkökulma, mikä korostuu nuorten ja lasten kanssa toimiessa. Lisäksi tässä hommassa edellytetään pitkälle kehittyneitä yhteistyötaitoja, kokonaisuuden ymmärtämistä ja laajaa verkottumista lajin asiantuntijapiireihin.

Tehty ratkaisu vahvistaa seuran valmennusosaamista kokonaisvaltaisesti. Vapaaehtoisuuteen edelleen nojaava valmennustyö saa nyt paljon toivottua tukea. Erityisesti urheilijan polun alkupäässä olevat nuoret ja nuorten vanhemmat tulevat huomaamaan laadukkuuden lisääntymisen toiminnassa. Toisaalta Kosonen on mukana myös aikuisten viikottaisessa toiminnassa. Tämä ei tarkoita sitä että nyt pusketaan vain huipulle tähtäävän toiminnan kasvattamiseen. Päinvastoin, ammattimaisuus ja kokonaisvaltainen osaaminen edistää sekä harrastuspohjaista suurten voluumien liikuttamista, mutta luo tilaa myös huipulle tähtäämiseen. Siten kaikilla on mahdollisuus kehittyä itselle parhaiten soveltuvalla tavalla laadukkaassa ohjauksessa.

Opetusministeriön seuratuki on suuri mahdollisuus

Ryhti sai seuratuen laadukkaasti laaditun hakemuksen ja uskottavasti tehtyjen toimenpidesuunnitelmien ja budjettien perusteella. Myönnetty tuki oli huomattavat 23000€. Kolme tärkeintä perustetta oli 1) Harrastajamäärän kasvattaminen. 2) Valmennusosaamisen lisääminen ja 3) Yhteistyön lisääminen yli seura ja lajirajojen. Seuran osaavasta aktiivien joukosta on muodostettu hankeryhmät toteuttamaan kehitystyötä ja anti tulee näkymään arjessa nopealla aikataululla.

Harrastajamäärän kasvattaminen on nyt mahdolista uusilla metodeilla. Nyt on kapasiteettia enemmän aloittelijoiden leiritoiminnan toteuttamiseen ja toiminnan järjestämiseen iltapäivisin. Aloittelija- ja tsemppausleiri aikuisillekin on vilahdellut joissakin toiveissa.

Valmennuslaadun lisäämistä on tietty valmentajien koulutus ja demotreenit, mutta myös valmennustietouden kokoaminen helpostikäytettävään ja löydettävään muotoon.

Seura ja lajirajat ylittävä yhteistyö on nyt keskeisesti tapetilla. Me Ryhdissä uskomme, että tämä on se suunta missä ylöjärveläisessä urheilussa on paljon mahdollisuuksia. Kentänlaitakeskustelut muiden lajien edustajien kanssa viittaavat myös vahvasti tähän suuntaan. Alkuun varmasti panostamme valmennusyhteistyöhön. Eri lajeilla on lajiriippuvaista erityistä osaamista joten sen ristiinvaihto on varmasti tuottavaa. Nuorten liikkumisen perusteet ovat kaikille lajeille samat ja monipuolisuus on avainsana lasten ja nuorten kehittymisessä.